Suomen farmaseuttisen yhdistyksen säännöt
1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomen farmaseuttinen yhdistys - Farmaceutiska föreningen i Finland r.y. Sen kotipaikkana on Helsingin kaupunki ja toiminta-alue koko maa. Kansainvälisissä yhteyksissä voidaan käyttää yhdistyksen nimeä Finnish Pharmaceutical Society.
2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on farmaseuttisten tieteiden ja niiden sovellutusten, erityisesti farmaseuttisen tutkimuksen edistäminen ja tukeminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys toimii jäsentensä välisenä yhdyssiteenä, järjestää kokous-, kurssi-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia, julkaisee farmasian alan kirjallisuutta, ylläpitää rahastoja ja jakaa apurahoja ja on yhteistyössä vastaavien tai samalla alalla toimivien kansallisten ja kansainvälisten yhteisöjen kanssa.
3 § Jäsenet
Yhdistyksessä on varsinaisia jäseniä, kannattaja- ja kunniajäseniä. Varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä farmasian korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö sekä farmaseuttisen opetuksen ja farmaseuttisen teollisuuden tai muulla farmasian alalla työskentelevä, vastaavan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö. Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä yhdistyksen pyrkimyksiä kannattava henkilö, oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö.
Varsinaisen jäsenen ja kannattajajäsenen hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus. Kunniajäseneksi kutsutaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa henkilö, joka erityisesti on ansioitunut farmasian tai sen sovellutusten alalla tai kunnostautunut toimimalla yhdistyksen ja sen tarkoitusten hyväksi. Vaali suoritetaan suljetuin äänestyslipuin ja ehdokas hyväksytään, jos vähintään 9/10 äänistä on sitä kannattanut. Kirjeenvaihtajajäseneksi voi hallitus asiasta yksimielisenä kutsua farmasian alalla ansioituneen henkilön.
Entisten sääntöjen mukaiset jäsenet säilyttävät jäsenoikeutensa.
4 § Jäsenmaksut
Varsinainen ja kannattajajäsen maksaa jäsenmaksunsa vuosittain. Maksujen suuruuden määrää vuosikokous.
Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksuja.
5 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenen, joka haluaa erota yhdistyksestä, tulee ilmoittaa siitä kirjallisesti hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai ilmoittaa siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka on jättänyt maksamatta jäsenmaksunsa eikä kehotuksesta huolimatta ole sitä maksanut vuoden kuluessa.
Yhdistyksen kokous päättää hallituksen ehdotuksesta jäsenen erottamisesta muissa tapauksissa. Silloin on asiasta äänestettävä suljetuin äänestyslipuin ja vähintään 4/5 äänistä on annettava ehdotuksen puolesta, jotta se tulisi hyväksytyksi.
6 § Hallitus
Yhdistyksen hallituksen muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kahdeksan muuta jäsentä, jotka vuosikokous valitsee varsinaisista jäsenistä suljetuin äänestyslipuin. Hallituksen jäsenen toimiaika on kaksi vuotta.
Vuorovuosina ovat erovuorossa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja puolet hallituksen muista jäsenistä.
Uudelleenvalinta on sallittu.
Hallituksen toimiaika alkaa välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen päätyttyä.
Hallitus valitsee keskuudestaan sihteerin, varainhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt ja määrää heidän tehtäväjaostaan.
7 § Hallituksen tehtävät
Hallitus
edustaa yhdistystä
toimii yhdistyksen tarkoitusten toteuttamiseksi ja edistämiseksi
valmistelee yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja kutsuu yhdistyksen kokouksiin
panee toimeen yhdistyksen päätökset
pitää luetteloa yhdistyksen jäsenistä
valvoo yhdistyksen julkaisutoimintaa
valvoo yhdistyksen toimikuntien sekä toimi- ja luottamushenkilöiden toimintaa
hoitaa ja kartuttaa yhdistyksen ja sen rahastojen varoja ja muuta omaisuutta
huolehtii kirjanpidosta
antaa kertomuksen yhdistyksen toiminnasta vuosikokoukselle
Hallitus päättää niistä juoksevista yhdistyksen asioista, jotka eivät kuulu yhdistyksen kokouksen päätettäviksi.
8 § Hallituksen kokoukset
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsusta tai jos vähintään kolme hallituksen jäsentä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään neljä hallituksen jäsentä on läsnä.
Hallituksen kokouksissa ratkaistaan asiat, ellei toisin ole säädetty, yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan määrää ratkaisun avoimessa äänestyksessä puheenjohtajan ääni, suljetussa äänestyksessä arpa.
Kokouksen puheenjohtaja varmentaa päiväyksellä ja nimikirjoituksellaan hallituksen kokouksen pöytäkirjan sen jälkeen, kun pöytäkirja on hallituksen seuraavassa kokouksessa tarkistettu.
9 § Puheenjohtajan tehtävät
Puheenjohtaja
johtaa yhdistyksen toimintaa
valvoo, että tehdyt päätökset toteutetaan
johtaa puhetta yhdistyksen ja hallituksen kokouksissa
varmentaa pöytäkirjat
huolehtii kansainvälisten yhteyksien ylläpidosta
laatii ehdotuksen seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaksi
Puheenjohtajan ollessa estynyt on varapuheenjohtajalla samat tehtävät.
10 § Sihteerin ja varainhoitajan tehtävät
pitää luetteloa yhdistyksen jäsenistä
laatii pöytäkirjat yhdistyksen ja hallituksen kokouksista
vastaa yhdistyksen tiedottamisesta,
huolehtii asiakirjojen säilyttämisestä
laatii yhdistyksen toimintakertomuksen
huolehtii jäsenmaksujen perimisestä
huolehtii apurahaselvityksistä
hoitaa hallituksen antamien ohjeiden mukaan yhdistyksen varoja ja omaisuutta
valvoo kirjanpitoa
huolehtii yhdistyksen tilinpäätöksestä
laatii ehdotuksen seuraavaa vuoden taloussuunnitelmaksi
hoitaa muut hallituksen antamat tehtävät
11 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä jonkun hallituksen jäsenen kanssa.
12 § Tilien päättäminen
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätöksen ja hallituksen toimintakertomuksen tulee olla valmiina viimeistään helmikuun loppuun mennessä.
Vuosikokouksen valitsemien tilintarkastajien tulee ennen huhtikuun 15. päivää antaa tilintarkastuskertomus sekä lausuntonsa vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.
13 § Yhdistyksen kokoukset
Vuosikokous pidetään toukokuun loppuun mennessä.
Muita yhdistyksen kokouksia pidetään tarvittaessa.
Kutsu vuosikokoukseen annetaan vähintään neljätoista päivää, muihin kokouksiin vähintään seitsemän päivää ennen kokousta sähköisesti jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai yhdistyksen internetsivuilla julkaistulla ilmoituksella.
Yhdistyksen kokous voidaan järjestää etäyhteyksin ilman kokouspaikkaa siten, että jäsenet käyttävät päätösvaltaansa ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
Kokous on päätösvaltainen, kun se on sääntöjen mukaan kutsuttu koolle.
Äänestettäessä ratkaisee yksinkertainen äänten enemmistö, ellei toisin ole säädetty. Äänestys on suoritettava suljetuin äänestyslipuin, jos vähintään kaksi kokouksen äänivaltaista osanottajaa sitä vaatii. Yhdistyksen kokouksissa jokaisella jäsenmaksun maksaneella yhdistyksen varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä on käytössään yksi ääni. Äänten mennessä tasan määrää ratkaisun avoimessa äänestyksessä puheenjohtajan ääni, suljetussa äänestyksessä arpa.
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
esitetään hallituksen kertomus päättyneeltä toimintakaudelta
esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle6. hyväksytään toiminta- ja taloussuunnitelma seuraavaksi toimintavuodeksi
määrätään jäsenmaksujen suuruus
määrätään sihteerin, varainhoitajan, tilintarkastajien ja muiden mahdollistentoimihenkilöiden palkkiot
suoritetaan hallituksen täydennysvaalit
valitaan kaksi vakinaista ja kaksi varatilintarkastajaa
käsitellään muut kokouskutsussa ilmoitetut ja kokouksessa esitetyt asiat sekä muutyhdistyslaissa määrätyt asiat.
Kysymykset, jotka yhdistyksen jäsenet haluavat saada päätetyiksi vuosikokouksessa, on lähetettävä kirjallisina hallitukselle ennen maaliskuun 1. päivää.
14 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Näiden sääntöjen muuttamiseen tai yhdistyksen purkamiseen vaaditaan, että päätös siitä tehdään kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden välisen ajan tulee olla vähintään neljätoista päivää ja että vähintään 3/4 kokouksen äänivaltaisista osanottajista sitä kummallakin kerralla kannattaa.
Yhdistyksen hallitsemien rahastojen sääntöjen muuttamiseen vaaditaan, että päätös siitä tehdään kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden välisen ajan tulee olla vähintään neljätoista päivää ja että vähintään 3/4 kokouksen äänivaltaisista osanottajista sitä kummallakin kerralla kannattaa.
Ehdotukset yhdistyksen purkamisesta tai sääntöjen muuttamisesta on jätettävä hallitukselle niin aikaisin, että hallitus voi niistä jäsenille ilmoittaa vähintään kuukautta ennen ensimmäistä kokousta, jossa asiasta päätetään.
15 § Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa
Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, luovutetaan yhdistyksen varat yhdistyksen päätöksen mukaan jollekin yhdistyksen tarkoituksia edistävälle kotimaiselle rekisteröidylle yhdistykselle, säätiölle tai laitokselle.